tirsdag den 22. januar 2013

På tøsetur i ørkenen

I søndags kørte 3 biler af sted fra Jerusalem ud i ørkenen med 12 piger og Lise (præstens kone) som guide. Men det var nu ikke en almindelig tøsetur, som var på programmet, men derimod skulle vi udforske Qumran og Masada; 2 Must-sees i Israel.
(Den dejlige flok jeg var af sted sammen med. Her på toppen af Masada)


Qumran er kendt for Dødehavsrullerne, som er gamle skriftruller af Det Gamle Testamente, som tilfældigt blev fundet af nogle hyrder i 1947 i nogle huler i klipperne i ørkenen ved Det Døde Hav. Det var en lille gruppe meget fromme jøder, som for 2000 år siden boede i ørkenen, som har skrevet rullerne. Vi blev guidet rundt i området og hørte om den meget fanatiske gruppe jøder, som havde mange forskellige regler, som de var meget strikse med at overholde. En af deres mange regler var, at de ikke måtte gå på toilettet (eller hvor man nu gik hen for 2000 år siden) på sabbatten...
 (Ruinerne efter landsbyen i forgrunden og klippehulerne i bagrunden)

 (En "Mikva" som er et helligt renselses bad som denne gruppe jøder badede i mindst 2 gange hver dag)

(En af hulerne, hvor man har fundet Dødehavsruller)

Masada er en fæstning, som er svær at bekæmpe og er kendt for 2 ting: dets enorme pragt og storslåethed som det var bygget til af Kong Herodes den Store omkring 30-40 år f.kr. med enorme paladser, forrådskamre og et imponerende vandopsamlings system - og en gruppe jødiske frihedskæmpere, som begik kollektivt selvmod i år 72 e.kr. da de ikke kunne besjere romerne. De ville hellere dø end være slaver for fjenden.
Jeg personligt vil nu også tænke på Masada, som et sted der er svært at komme op til, men som helt sikkert er vandreturen værd!
 (Ved foden af "Slangestien" på vej op til Masada)

På turen hjem gjorde vi et lille stop ved Det Døde Hav. Det har været en varm dag, så det var dejligt at blive kølet af og slappe af i overfladen på det salt-indholdsrig vand.
Det er svært at forstå, at for bare 1½ uge siden byggede vi snemænd i Jerusalem, og nu er vejret så varmt, at man sagtens kan bade kl. 5 om eftermiddagen :)Ingen kommentarer:

Send en kommentar