lørdag den 29. september 2012

Jødiske helligdage

For 2 uger siden fejrede vi nytår. For mig var det en ganske almindelig søndag aften, men for jøderne var det en helt særlig dag, som blev fejret med gaver og god mad.

10 dage efter nytår er der Yom Kippur, som betyder ”Den store forsoningsdag”. I de 10 dage mellem nytår og Yom Kippur skal man sørge for at forsone sig med sine medmennesker, så hvis man har gjort noget mod andre, skal man sørge for at sige undskyld og bringe det i orden. På Yom Kippur faster man og ALT står stille. Butikker lukker, skoler holder fri, tv stationer sender ikke noget og de store veje bliver lukket, så man ikke har mulighed for at komme nogle steder. Det er som om, det hele går i stå.

d. 1. oktober starter den tredje fest inden for samme måned. Løvhyttefesten, hvor jøderne mindes de 40 års vandring i ørkenen, bliver fejret i en hel uge og bliver markeret ved, at man bygger en løvhytte, som man pynter op. I festugen spiser man i hytten og mange (flest børn vil jeg tro) sover også i hytterne.

Jeg skal markere løvhyttefesten ved selv at gå en lille ørkentur, som er arrangeret af den danske kirke i Jerusalem. Vi er omkring 20, som skal på en 3-dags vandretur i ørkenen, som bl.a. indebære at sove i det fri, gå op mod 90 km. I ujævnt(!) terræn og forhåbentlig noget flot og enestående natur.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar